Sememangnya menu febret zo, sejak dulu, tadaaa BUBUR JAGUNG, dulu selalu nak wat sendri bubur ni, kali ni zarif berjaya dgn jaya atas tunjuk ajar sifu maa midah hehe... SIMPLE , EASY, DELICIOUS...
1. Jagung 6 batang (beli kat pasar mlm byk)
2. Daun Pandan (2 helai klu besar)
3. Gula - 2 senduk nasi besar
4. Santan kotak - 1
5. Air
Cara- Cara
Potong jagung kedalam bekas, (caranya pikirlah sendri, dah besarkan hehe)
kemudian, masukkan dalam periuk, letak sedikit air dalam 1/2 gelas dan buka api perlahan untuk rebuskan jagung bagi lembut dan campak daun pandan mcm dlm gambar kat bwah.
Then gula 2 senduk, gaul dan masuk santan sekotak...
kacau bubur anda dan masukkan segelas air, atau lebih ikut kesukaan anda pada tahap kuah yang anda mahukan... mcm saya suke pekat n enak... hehe
tadaa... siap lah bila dah mendidih leh makan.
masuk kan gula 2 senduk besar
masukkan santan sekotak dan air secukupnya
tadaa.. siap
No comments:
Post a Comment